havadurum

Akfen Çanakkale yangının yaralarını hatıra ormanlarıyla sarıyor

Akfen Yenilenebilir Enerji, yaz aylarında yangınlarda kül olan ormanların yaralarını sarmak için 7 hatıra ormanında 100 bin ağaç fidan dikti.

870

Geçtiğimiz yaz aylarında Çanakkale'de meydana gelen orman yangınlarının yol açtığı zararların iyileştirilmesi için 7 hatıra ormanı oluşturuldu. Akfen Holding'in desteğiyle, Cumhuriyet'in 100. yıl dönümünde, Orman Bölge Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen bu projede, yangında kaybedilen ağaçların hatırası yaşatılmak ve bölgenin yeniden yeşillenmesi hedefleniyor. Bu çerçevede, kurumsal sosyal sorumluluk adı altında gerçekleştirilen çalışmalar, çevre koruma bilincinin artırılmasına da katkı sağlıyor. Hatıra ormanları dikim etkinliğine İl Özel İdaresi, Doğa Koruma Ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Çanakkale İl Müdürlüğü, bölge muhtarları, Orman Bölge Müdürlüğü, şirket yetkilileri ve basın mensupları katıldı.

“Önümüzdeki 2 yıllık süreçte üretimimizi 1200 megawatta çıkartmak istiyoruz”

Akfen Holding’in 2 yıllık hedeflerine dair bilgi veren Akfen Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Mustafa Kemal Güngör, “Akfen Yenilenebilir Enerji 2007 yılında kurulan bir firma. Tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üreten bir firmayız. Toplam kapasitemiz 700 megawatta ulaşmış durumda; rüzgar santrallerimiz var. Hidroelektrik ve güneş santrallerimiz var. Tamamen yerli kaynakları kullanarak, yenilenebilir enerji üreten bir firmayız. Önümüzdeki 2 yıllık süreçte üretimimizi yerli ve yenilenebilir kaynaklar kullanılarak 1200 megawatta çıkartmak istiyoruz. Türkiye İnsan Kaynakları Eğitim ve Sağlık Vakfı (TİKAV), Akfen Holdingin kullandığı bir vakıf. Türkiye’nin dört bir yanındaki santrallerimizin bulunduğu bölgelerde, yerel halkla özellikle kadın ve çocukları içeren projeler geliştirdik. Bu sene dijital ayak izimiz projesi yürütüyoruz” dedi.

“Cumhuriyet’imizin 100’ncü yılı olması dolayısıyla 100 bin ağaç diktik”

Güngör, Çanakkale orman yangınlarına dikkat çekerek, “2023 yılında Çanakkale’de çok önemli bir yangın oldu ve çok sayıda alan kül oldu. Ağaçlarımız, canımız gitti. Cumhuriyet’imizin 100’ncü yılı olması dolayısıyla 100 bin ağaç dikerek bu bölgenin yeniden eski haline kavuşmasına katkı sağlamak istedik. Akfen Holding ve bağlı ortaklıkları Akfen Yenilenebilir Enerji ve diğer şirketler olarak 100 bin ağaç dikimi etkinliği buluştuk” sözlerine yer verdi.

Yangın yaralarını birlikte sardılar

Akfen Yenilenebilir Enerji Kamu İlişkileri Müdürü Burak Solmaz, yaz aylarında gerçekleşen orman yangınlarına dikkat çekerek, “Çanakkale’mizde özellikle 2023 orman yangınlarının yaralarını sarmak ve bu bölgede kurumsal sosyal sorumluluk adı altında Orman Bölge Müdürlüğümüzle birlikte 100 bin ağaçlık hatıra ormanları oluşturmak istedik. İki tanesi bu bölgede, 5 tanesi de Yukarıokçular mevkiinde olmak üzere toplamda holding ve 6 iştirakinin hatıra ormanlarının dikim çalışmaları bitti. Kuş gözlemcisi Cem Polat’ın fotoğraf sergisini açtık” dedi.

“100 bin ağaçlık hatıra ormanı kuruldu”

Solmaz, fidanların hayatta kalması ve ilerleyen yıllarda oksijen üretmesinin önemine dikkat çekerek, “5 yıldır rüzgar enerji sektöründe faaliyet gösteriyoruz. Geçtiğimiz sene felaket yangınların ardından, Çanakkale’mizde doğaya katkı sağlamak adına 7 ayrı hatıra ormanı olmak üzere 100 bin ağaçlık hatıra ormanı kuruldu. İnşallah dikilen tüm fidanlarımız hayatta kalır ve 15-20 sene sonra Çanakkale ormanlarından biri olarak, oksijen üretmeye ve bölgeye yeşil rengi katmaya devam eder” sözlerine yer verdi.

“Akfen olarak çok gururluyuz”

Toprağın fidanlarla buluşmasının önemine dikkat çeken Solmaz, “Yenilenebilir enerji kaynakları olarak rüzgar, güneş ve hidroelektrik üretmekteyiz. Doğada var olan enerjiyi elektriğe dönüştürmekteyiz. Bugünde topraktan yeniden, sıfırdan bir olguyu, değeri yaratmaya çözen gösterdik. Enerjimizi, ve elektriğimizi üretirken bu mantıkla faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Sıfır karbon ve sıfır emisyonla elektrik üretiyoruz. Komşusu olduğumuz ve içine sonradan dahil olduğumuz tabiatımızın, doğamızın da sıfırdan var olması yeniden canlanması için bugün burada olmaktan çok mutluyuz. Bu faaliyeti gerçekleştirmekten dolayı Akfen olarak çok gururluyuz” diye belirtti.

“Yerel istihdamı geliştirmeye özen gösteriyoruz”

Solmaz, “Çanakkale bizim için değerli bir bölge” sözlerine dikkat çekerek, “Çanakkale, tarih boyunca da ülkemiz için önemli bir bölge oldu. Akfen ailesi olarak da köylerimizle STK’larımızla kurumlarımızla birlikte kurumsal sosyal çalışmalar yürütmekteyiz. Bölgeye değer katmaya, yerel istihdamı geliştirmeye özen gösteriyoruz. Yerel ekonomiyi kalkındırmaya özen gösteriyoruz. 5 yıldır kazasız belasız, bu bölgede ülkemize ve yöremize hizmet ediyoruz. Bizler bu ülkenin gelişmiş ve tecrübeli kadrosu, ailesi olarak ülkemizdeki yeşil ve temiz enerjiyi üretmek adına gayret ediyoruz. Çanakkale bölgemiz bizleri misafir etti, rüzgar ve elektrik konusunda avantajlı ve güzel bir bölge. Komşu olan köylerimizle birlikte komşuluk ilişkisi içinde yaşamaya ve üretmeye devam ediyoruz” sözlerine yer verdi.

(DAMLA YELTEKİN)
Paylaş