yandexmetrikacounter
BİGTAY Yağmura Meydan Okudu: Ilıcabaşı’ndan | Çanakkale Olay

BİGTAY Yağmura Meydan Okudu: Ilıcabaşı’ndan Gökkuşağı’na Doğa Yolculuğu!

Biga’nın doğa tutkunları BİGTAY grubu, Mart ayının son pazarında yağmura aldırış etmeden Ilıcabaşı Köyü ve Kırkgeçit Kaplıcaları rotasında yürüdü. Tarih, şifa ve doğanın iç içe geçtiği yürüyüşte "Gökkuşağı" rotası tamamlandı.

212

Biga Tabanvay Doğa Yürüyüş Grubu (BİGTAY), Mart ayının bereketli yağmurları altında rotasını Ilıcabaşı Köyü’ne çevirdi. Sabahın ilk ışıklarıyla Biga Belediyesi önünde toplanan grup, 22 kilometrelik bir yolculuğun ardından 522 rakımlı Taşlı Tepe yamacına kurulu, 1893 göçmeni Pomak köyü Ilıcabaşı’na ulaştı. Köy kahvesinde içilen sıcak çayların ardından başlayan yürüyüş, bölgenin saklı güzelliklerini ve yerel halkın taleplerini bir kez daha gündeme taşıdı.

120264_wuciwug_132090ae_bigtay-yagmura.jpeg

Tarihi Köyde "Taş Ocağı" Tedirginliği

Yürüyüş öncesi köy halkıyla sohbet eden grup üyeleri, Ilıcabaşı sakinlerinin bölgede açılması planlanan taş ocağı nedeniyle tedirgin olduğuna şahitlik etti. Köylüler, Mağara Tepe mevkiinde yapılacak çalışmaların bölgenin su kaynaklarını yok etmesinden korkuyor. Eskiden Gönen’e bağlı olan ve meşhur aşçılarıyla tanınan köyün nüfusunun yıllar içinde 292’den 48’e düşmüş olması ise kırsal boşalmanın üzücü bir tablosu olarak dikkat çekti.

120264_wuciwug_c933caef_bigtay-yagmura.jpeg

Kırkgeçit’te Şifa Molası

Yağmur altında meşelikler ve asırlık çınarlar arasından ilerleyen ekip, rotayı bölgenin en önemli turizm değerlerinden biri olan Kırkgeçit Kaplıcaları’na kırdı. "Kırkgeçit" isminin, bölgedeki dereyi tam 40 kez geçmek zorunda kalanların rivayetinden geldiği öğrenilirken, tesis yetkilileri yürüyüşçülere kapılarını açtı. Tesislerde verilen mola sırasında suların mineral yapısı ve romatizmal hastalıklara olan faydası üzerine bilgiler paylaşıldı.

120264_wuciwug_12447d89_bigtay-yagmura.jpeg

"Derenin Sesi, Doğanın Gücü"

Yürüyüşün liderliğini yapan ve rotayı değerlendiren Dr. Muhammet Akkaya, bölgedeki suyun gücüne dikkat çekti. Akkaya, "Derenin sol tarafından yürüyoruz da gitmeyi amaçladığımız yerde dereden nasıl geçeceğiz?" sorusunun planlarını değiştirdiğini belirterek; "Dere aşağı doğru akarken Kaynarcadan gelen Mahmutcuk deresi karıştı, biraz ilerde Ilıcabaşı tarafından gelen Ihlamur deresi, biraz aşağıda Andız deresi, bir süre sonra Kaynarca tarafından Fındık deresi, Vırtma dere, Sarp dereden gelen suların Kırkgeçit deresine karışacağını düşününce karşıya geçişin ne kadar zorlaşacağını hayal edip birden geriye dönüp asfalt tarafından yürümenin daha akıllıca olduğunu düşündük," ifadelerini kullandı.

120264_wuciwug_98e46776_bigtay-yagmura.jpeg

Gökkuşağı rotasının sonunda terk edilmiş alabalık tesisleri ve bölgedeki kömür ocaklarının orman bütünlüğüne etkilerini gözlemleyen BİGTAY ekibi, bereketli yağmurlar altında geçen parkuru Biga’ya dönerek sorunsuz bir şekilde tamamladı.

120264_wuciwug_d2a53ad4_bigtay-yagmura.jpeg

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş