yandexmetrikacounter
Çanakkale'nin 10 aylık güvenlik karnesi | Çanakkale Olay

Çanakkale'nin 10 aylık güvenlik karnesi

Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman başkanlığında gerçekleştirilen İl Güvenlik ve Asayiş Bilgilendirme Toplantısında, 1 Ocak 2025-31 Ekim 2025 tarihleri arasına ait bilgiler paylaşıldı.

148

2025 yılının ilk on ayına ait “İl Güvenlik ve Asayiş Bilgilendirme Toplantısı” Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman başkanlığında gerçekleştirildi. Çanakkale İl Jandarma Komutanı J. Kd. Albay Cemalettin Akyüz. İl Emniyet Müdürü Ergün Dağıstanlı, Sahil Güvenlik Batı Marmara Grup Komutanı SG. Yarbay Orhan Öğrenci ve Çanakkale İl Göç İdaresi Müdürü Fatih Ahmet Günel'in de hazır bulunduğu toplantıda terörle mücadele, asayiş suçlarıyla mücadele, araması olan şahıslarla ilgili çalışmalar gibi konulardaki veriler kamuoyu ile paylaşıldı.

Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman, şu bilgileri paylaştı:

“1 Ocak tarihinden 31 Ekim 2025 tarihine kadar geçen sürede yürütülen faaliyetler ve operasyonlar hakkında bazı istatistik bilgileri paylaşacağız. Birinci başlığımız terörle mücadele başlığı.

TERÖRLE MÜCADELE

Bu kapsamda kolluk kuvvetlerimiz tarafından PKK terör örgütüne, DEAŞ terör örgütüne ve FETÖ terör örgütüne dönük toplamda 23 operasyon gerçekleştirmişiz dönem içerisinde. Bu operasyonlarda toplamda 31 şüpheli gözaltına alınmış ve bu şüphelilerden ikisi adli makamlarca tutuklanarak cezaevine konulmuş.

ASAYİŞ SUÇLARIYLA MÜCADELE

Çanakkale'nin huzuru için önemli bir başlık olan asayiş suçlarıyla mücadelede de hem kişilere karşı işlenen suçlar hem de mal varlığına karşı işlenen suçlarla ilgili mücadelemiz devam ediyor.

1 Ocak'tan bugüne kadar meydana gelen olay sayılarına baktığımızda kişilere karşı işlenen 10 önemli suç başlığı altında toplam 7.092 olayın meydana geldiğini görüyoruz Çanakkale'de. Geçen yıl aynı dönemde olay sayımız 8.169 olarak gerçekleşmiş. Bu da demek ki bu sene ile geçen yılı mukayese ettiğimizde yaklaşık %13'lük bir azalışa tekabül ediyor. Bu önemli bir düşüş. Bunu da sizlerle paylaşmak istedik.

Aynı başlık altında mal varlığına karşı işlenen yedi önemli suç olaylarına ilişkin dönem içerisinde meydana gelen sayı 2.360 olarak kaydedilmiş. 2024 yılında aynı dönemde bu olay sayısı 3381 olarak gerçekleşmiş. Demek ki malvarlığına karşı işlenen yedi önemli suçta da yaklaşık %30'luk bir azalış var. Bu da fevkalade memnuniyet verici. Hem malvarlığına karşı işlenen suçlarda hem de kişilere karşı işlenen suçların olayların aydınlatma yüzdelerinde de ciddi artışlar geçen yılla mukayese ettiğimizde meydana gelmiş.

Malvarlığına karşı işlenen suçlarda aydınlatma oranımız geçen yıl %91'ken bu sene %94'e çıkmış. %3'lük bir artışla. Kişilere karşı işlenen 10 önemli suçta da aydınlatma oranı 2024 yılında %98'ken bu sene %99'a çıkmış. %1'lik bir artışla.

Bu suçlarla ve suçlularla mücadele ederken kolluk birimlerimiz tarafından, öte yandan haklarında daha önce işlem yapılmış, yargılanmış ve adli makamlar tarafından hapis cezası ile cezalandırılmış şahısların yakalanarak cezaevine konulmasında da özel bir gayret sarf ediyoruz.

Bu kapsamda 1 Ocak'tan 31 Ekim 2025 tarihine kadar kolluk birimlerimiz ilimizde 1.413 hakkında kesinleşmiş hapis cezası olan şahsı yakalayarak cezaevine teslim etmiş bulunuyor. Bunlardan 14 tanesinin hakkındaki hapis cezasının 10 yıl ve daha üzeri olduğunu da ilave etmek isterim.

Asayişe dönük suçlarla ve suçlularla mücadelede yapılan operasyonlarda muhtelif miktarda silah ele geçirilmiş. Dönem içerisinde tabanca, kurusıkı tabanca, tüfek, değişik cinslerden 358 silah ele geçirmiş kolluk birimlerimiz. Bu ruhsatsız silahlarla ve silah kaçakçılığı ile ilgili olarak da 428 şüpheliye işlem yapılmış.

ORGANİZE SUÇLAR

Bir başka önemli suç başlığımız ise organize suçlarla mücadele. Yine 1 Ocak'tan bugüne kadar kolluk birimlerimiz bu alanda planlı projeli 20 operasyon gerçekleştirdiler. Bu 20 operasyonda 136 şüpheli gözaltına alındı. Bunlardan da 69'u adli makamlar tarafından tutuklanarak cezaevine sevk edildi.

Değişik çapta dört organize suç çetesi çökertilmiş oldu bu operasyonlar sayesinde. Kolluk birimlerimiz organize suç örgütleriyle güçlü kararlılıkla mücadele etmeye devam edecekler. Hiç kimse kanunun üstünde değil. Hiç kimse kanun yerine kendisini ikame edemez. Kolluk birimlerinin yerine kendisini ikame edemez. Bu tip faaliyette bulunanlar yargı önüne çıkarılarak hesaplarını verecekler.

UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE

İlimizde de önemle üzerinde durduğumuz bir başka mücadele alanımız; uyuşturucu ile mücadele. Uyuşturucu ile mücadelede kolluk birimlerimiz büyük bir gayretle, miktarına bakmaksızın özellikle sokak satıcısı tabir ettiğimiz şahıslar da başta olmak üzere kapsamlı olarak mücadelelerine devam ediyorlar. Uyuşturucu madde imal ve ticareti ile uğraşanlara dönük yine büyük ölçüde planlı projeli faaliyetlerimiz ki bunlar Sayın Başsavcılığımızın koordinesinde yürütülen operasyonlar. Onlara da bu vesileyle teşekkür ediyoruz. Şükranlarımızı sunuyoruz.

Bu operasyonlarda bugüne kadar 1 Ocak'tan 31 Ekim'e kadar 179 operasyon gerçekleştirmişiz uyuşturucu madde imal ve ticareti yapanlara dönük olmak üzere. Bu 179 operasyonda 303 şüpheli gözaltına alınmış. Bunlardan 166’sının adli makamlar tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildiğini görüyoruz. Bu rakam, oldukça yüksek bir rakam. Adli makamlarımıza başta da ifade ettiğim üzere teşekkür ediyoruz.

Uyuşturucu ile mücadelede diğer alt başlığımız uyuşturucu madde kullananlara dönük. Bu kapsamda da 1 Ocak-31 Ekim dönemi içerisinde 1.133 olaya müdahale etmişiz. Bu olaylarda 1.271 gözaltı yapmış arkadaşlar. Adli makamlarca bunlardan 6 tanesi tutuklanarak cezaevine konmuş. Demek ki uyuşturucu ile mücadelede 1 Ocak'tan 31 Ekim'e kadar toplamda 172 şüpheli tutuklanarak cezaevine konulmuş. Elde edilen muhtelif miktardaki uyuşturucu maddeleri de usulüyle imha edilmiş. Uyuşturucuyla mücadele hep ifade ettiğimiz üzere gram bazında dahi olsa kararlılıkla yürütülmeye devam edecek.

SİBER SUÇLAR

Yeni bir suç alanı olarak karşımıza çıkan siber âlemde de kolluk birimlerimiz sanal devriye faaliyeti yürüterek bu siber âlemde de konusu suç teşkil eden olaylara ve hesaplara işlem yapıyorlar.

Bahsettiğimiz yılın ilk 10 ayında 1 Ocak'tan 31 Ekim'e kadar olan dönemde kolluk birimlerimizce 4.929 şahıs ya da hesap hakkında suç unsuru ihtiva ettiği için işlem gerçekleştirmişiz. Sanal âlemde işlenen suçlarda öne çıkan birkaç konu var. Bizim için de çok öncelikli olan.

Bunlardan bir tanesi yasa dışı bahis, bilişim suçları. Bu çerçevede yine yılın ilk 10 ayında 19 operasyon gerçekleştirmişiz. Bu operasyonlarda 44 şüpheli gözaltına alınmış. Adli mercilerce bunlardan 21'i tutuklanarak cezaevine konulmuş. Bu alandaki takibimiz, planlı projeli çalışmalarımız kararlılıkla devam ediyor.

Vatandaşlarımızı bu tip dolandırıcılık faaliyetlerine karşı uyanık olmaya, dikkatli olmaya bir kere daha davet ediyoruz. En ufak bir şüpheli telefonda, mesajda, işlemde kolluk birimleri ile irtibat kurmaları, 112'yi aramaları yeterli. Biz her zaman vatandaşımızın yanında hızla yer alarak bu tip dolandırıcılık faaliyetlerini önlemek için gayret göstereceğiz.

ÇOCUK İSTİSMARI

Sanal âlemde, siber âlemde işlenen bir başka suç başlığı da çocuk istismarı. Bu konuda da yılın İlk 10 ayında ilimizde 17 operasyon gerçekleştirmiş arkadaşlar. Burada da 14 şüpheli gözaltına alınmış. İkisi de adli merciler tarafından tutuklanarak cezaevine konulmuş. Sanal âlemde de suç ve suçlarla mücadelemize büyük bir kararlılıkla devam edeceğiz.

TRAFİK SUÇLARI

Türkiye'de olduğu gibi ilimizde de araç sayısında artış var. Motosiklet sayısında artış var. Dolayısıyla trafikte yoğunlaşma var. Trafik, bir kültür. Trafikte trafiğin içerisinde yer alan bütün unsurların trafik kurallarına uyması gerekiyor. Biz bu kurallara uyarsak istenmeyen hadiseler, kazalar azalır. Kurallara uyulmadığı müddetçe artan araç sayısı, motosiklet sayısı nedeniyle trafik kazalarında da artış kaçınılmaz.

Biz buna dönük olarak denetimlerimizi sürekli arttırıyoruz. Bu kapsamda geçen yılla mukayese ettiğimizde yılın ilk 10 ayında denetlenen araç sayısında %62'lik bir artış meydana gelmiş. Bu sene yılın ilk 10 ayında arkadaşlarımız trafik kolluğu hem emniyet hem de jandarma yaklaşık 1.490.000 aracı denetlemişler.

Geçen yıl bu rakam 915.000 civarında gerçekleşmiş. Bu, çok yüksek bir artış. Bu denetimlerde önceliğimiz bilgilendirmek, eğitmek, farkındalık oluşturmak. Nitekim bu denetimlerde hakkında işlem yapılan araç sayısına baktığımızda, geçen yılla mukayese ettiğimizde yaklaşık %19'luk bir azalış görülüyor. Yani denetimlerimiz %62 artmış. Buna karşılık cezai uygulamamız %19 azalmış.

Bu bir yönüyle sevindirici çünkü vatandaşlarımızın kurallara büyük ölçüde riayet ettiklerini gösteriyor. Aynı şekilde trafik kolluğumuz toplu taşıma araçlarında, ticari taksilerde, okul servislerinde de denetimlerini önceki yıla mukayese ettiğimizde ciddi manada artırmış bulunuyorlar.

Buna karşılık maalesef yine trafik kazalarında hem olay yerinde hem de hastanede vefat sayılarını ciddi manada düşürmemiz gerekiyor. Bunun için hep birlikte gayret sarf etmemiz gerekiyor. Yalnızca denetimlerle bunu düşüremeyeceğimiz çok açık. O nedenle esas olan trafikteki bütün unsurların trafik kurallarına uymaları.

GÖÇMENLER

Sizlerle bilgi paylaşacağımız bir başka konu başlığımızda göçmen sayısı. Çanakkale'de düzenli göçmen olarak geçici koruma statüsü verilen Suriyelilerin sayısı 2.840 olarak şu anda kayıtlara geçmiş durumda.

Bir önceki aya mukayese ettiğimizde yaklaşık %2'lik bir azalış var. Onurlu ve güvenli geri dönüş programı kapsamında İçişleri Bakanlığımızın, Göç İdaresi Başkanlığımızın Suriye'ye geri dönmek isteyen, geçici koruma altındaki Suriyelilere gerekli rehberlik ve işlemler yürütülmektedir.

Öte yandan bulunduğumuz konum nedeniyle Çanakkale olarak düzensiz göçe de ve insan kaçakçılığına da muhatap oluyoruz.

Bu konuda çok üzerinde durduğumuz hem Sahil Güvenliğin deniz sathında hem Jandarmanın ve Emniyetin de karada etkin denetimleri kontrolleriyle bu alanda da yoğun bir mücadele yürütüyoruz. Yılın ilk 10 ayında düzensiz göçle mücadele kapsamında 186 operasyon gerçekleştirmişiz.

Bu operasyonlarda 152 şüphelinin tutuklanarak cezaevine konulduğunu görüyoruz. Bu konuda da Cumhuriyet Başsavcılıklarımızın, savcılıklarımızın koordinasyonunda çalışmaların yürütüldüğünü, mahkemelerimizin insan ticareti yapan bu organizatörlere kanunlarımızın öngördüğü müeyyideleri uyguladığı büyük bir memnuniyetle ifade etmek istiyorum. Düzensiz göçle mücadele, insan kaçakçılığı mücadele ve bu mücadelenin kilit unsuru olan organizatörlere dönük operasyonlarımız devam edecek.

Öte yandan yabancıların düzensiz göçmen olup olmadığına dönük tespitler için İçişleri Bakanlığımız tarafından ilimize gönderilen beş mobil göç aracımız var. Bu araçlarla yılın ilk 10 ayında 10.000 civarında kimlik kontrolü yapmışız. Bu yapılan kontrollerde 168 düzensiz göçmen tespit edilmiş. Bunlar da usulüne uygun olarak geri gönderme merkezlerine aktarılarak oradan da sınır dışı işlemleri yürütülmektedir.

Çanakkale'nin huzuru için Emniyet Teşkilatımız, Jandarma Teşkilatımız, Sahil Güvenlik Teşkilatımız ve Göç İdaresi 7/24 büyük gayret sarf ediyorlar. Ben bütün arkadaşlarımıza, sahadaki bütün arkadaşlarımıza görev yapan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Onları sevk ve idare eden kıymetli İl Emniyet Müdürümüz, İl Jandarma Komutanımız, Sahil Güvenlik Grup Komutanımız ve Göç İdaresi Müdürümüze de teşekkür ediyorum. Çalışmalarında başarılar diliyorum. Sizlere de hayırlı günler diliyorum. Saygılar sunuyorum.”

Kaynak: Çankkale Valiliği Resmi Facebook Hesabı

(HADİYE AYŞE İRİM)
Paylaş