havadurum

Hem belediyelerde hem İl Genelde CHP iktidar!

Mayıs seçimleri yenilgisinin ardından kongreler sürecine giren ve hem genel başkanlık hem de parti genel merkezinde yaşanan değişimin ardından aday belirleme süreci tartışmalara neden olan CHP, 31 Mart seçimini tarihi sonuçlarla kapattı. Çanakkale’de de Ezine, Gelibolu, Yenice ve Lapseki dışındaki tüm belediyeleri alan CHP, İl Genelde de çoğunluğu alarak birinci parti oldu.

894

31 Mart yerel seçimleri, tüm Türkiye’de olduğu gibi Çanakkale’de de CHP’nin öne çıktığı bir süreci başlattı. Önümüzde 5 yıl, Çanakkale merkez dahil, 8 ilçe CHP tarafından yönetilecek. Çanakkale’de de aday belirleme süreci tartışmalara neden olan CHP’de uzun yıllar belediye meclisinde, Genel Başkan Yardımcısı, Genel Sekreterlik gibi görevlerde bulunan Muharrem Erkek Çanakkale adayı olarak belirlendi. Çanakkale merkezde Muharrem Erkek ile seçime giren CHP, yüzde 40’e yakın oy oranı ile ipi göğüslerken, en yakın rakibi İyi Partili Burak Kunt yüzde 37, iktidar partisinden Cumhur İttifakı’nın adayı Jülide İskenderoğlu ise yüzde 18 oy alabildiler. CHP merkezde Belediye Meclisinde çoğunluğu elde ederken, 7 ilçede daha ipi göğüsleyen taraf oldu.

Gökçeada’da CHP iktidarı

Uzun yıllardır sağ partiler ve başkanlar tarafından yönetilen Gökçeada’da CHP adayı Bülent Ecevit Atalay yüzde 61 ile rakiplerine fark etti. Ak Parti adayı Yıldıray Ölçek yüzde 16 oy alırken, önceki dönem Belediye Başkanlarından MHP’li Halil Rüştü Akgün ise yüzde 13’te kaldı.

Eceabat’ta parti değişti, başkan aynı!

Eceabat’ta 2019 seçimlerinde İyi Parti’den belediye başkanı olan Saim Zileli, aday belirleme sürecinde CHP’ye geçmişti. Zileli CHP ile de Eceabat’ta iktidar olmayı bildi. CHP adayı Zileli, oyların yüzde 52’sini alırken, en yakın rakibi Hakan Elik yüzde 26’da, İyi Partili Fercan Kodak ise yüzde 17’de kaldı.

Seçimin sürprizlerinden; Gelibolu Ak Parti’ye geçti

Gelibolu’da üç dönemdir Belediye Başkanı olan CHP Mustafa Özacar’ın 4’üncü dönemine Ak Parti adayı Dr. Ali Kamil Soyuak izin vermedi. Önceki dönem Evreşe Belediye Başkanı olan Soyuak, mevcut belediye başkanı CHP’li Özacar’a karşı yüzde 40’lık oy oranı ile kazanan taraf olurken, Başkan Özacar ise yüzde 38’de kaldı. İyi Partili Koray Akkuş ise yüzde 18’de kaldı.

Lapseki Belediyesi, İyi Parti’ye geçti

İki dönemdir Lapseki’de Belediye Başkanlığı yapan Eyüp Yılmaz, üçüncü döneminde aynı başarıyı yakalayamadı. Başkan Yılmaz, yüzde 35’te kalırken, İyi Partili Atilla Öztürk oyların yüzde 57’sini alarak Lapseki’nin yeni başkanı oldu. CHP’li Hasan Kart ise yüzde 6 oy alabildi.

Biga’da yeniden CHP dönemi

Biga’da CHP adayı Alper Şen yüzde 52 oy alarak ilçenin Yeni Belediye Başkanı oldu. Biga’yı 2019’a CHP’den alan mevcut Başkan Ak Partili Bülent Erdoğan ise yüzde 37 oy alabildi. İlçenin üçüncü partisi ise MHP oldu. MHP’li aday Sıtkı Keçeci, yüzde 4’te kaldı.

Çan, “Harun Arslan ile devam” dedi

Çan’ın CHP’li adayı Harun Arslan, yüzde 53’lük oy oranı ile vekaleten yürüttüğü görevinde asaletine kavuşmuş oldu. Çan halkının ilgisi ile karşılaşan Arslan’ı yüzde 39’luk oy oranı ile Ak Partili Ersin Çetin takip etti.

Yenice’de Veysel Acar klasiği!...

2004 yılında Yenice Belediye Başkanı olan Veysel Acar, 5’inci seçiminden de galibiyetle ayrıldı. Belediye Başkanlığında 20’nci yılı dolduran Ak Partili Acar, 31 Mart seçimlerinde, yüzde 43 oy alarak iktidarını sürdürdü. Yüzde 37 alan CHP adayı Olcay Balcı’yı yüzde 18 ile MHP’li Kemal Cangül takip etti.

CHP Bayramiç’te işi sıkı tuttu; iktidarı kaybetmedi

CHP, Bayramiç’te ikinci dönem için aday olmayacağını aylar önce açıklayan Mert Uygun’un yerine, Belediye Başkanlığı’nda Cem Atılgan’ı aday gösterdi. Atılgan oyların yüzde 44’ünü alarak yeniden belediye başkanı oldu. Önceki dönem Belediye Başkanlarından Ak Partili Saadettin Arslan ise yüzde 33’te kaldı. MHP’li Tuncay Özkaya ise yüzde 24 oy alabildi.

CHP Ayvacık’ı korudu

CHP’li Mesut Bayram, Ayvacık’ta yüzde 52 oy alarak ikinci döneminin startını verdi. Bayram’ı en yakın rakibi Ersan Sezer yüzde 40 ile takip ederken, MHP’li Muharrem Şahin yüzde 6 oy alabildi.

Ak Parti Ezine’yi vermedi

Ak Partili Ezine Belediye Başkanı Güray Yüksel, yüzde 52 oy alarak belediye başkanlığını sürdürdü. Yüksel’in ikinci dönemine engel olamayan en yakın rakibi CHP’li İrfan Ulusoy yüzde 44 oy aldı. MHP’li Barış Erol ise yüzde 3 oy alabildi.

Bozcaada’da Yahya Göztepe dönemi

Bozcaada’daki CHP iktidarı Yahya Göztepe ile devam ediyor. Başkan Göztepe, oyların yüzde 54’ünü alarak seçimi kazandı. Ak Parti adayı, Ada’nın önceki dönem Belediye Başkanlarından Mustafa Mutay ise yüzde 29 oy aldı. TİP adayı Aykut Turgal yüzde 10’da kaldı. (Seçkin Sağlam-Sevi Gözay Uğurlu)

(HABER MERKEZİ)
Paylaş