havadurum

"İnsanlar hayvancılıktan vazgeçiyor"

515
Müslüman aleminin en önemli dini bayramlarından biri olan kurban bayramı 20 Temmuz Salı Günü başlıyor. Her yıl olduğu gibi bu yılda Çanakkale Belediyesi kurbanlık satış ve kesim alanı hazırlıkları tamamlandı. Birçok farklı ilden gelen kurban satıcısı dün itibari kurbanlarını alana yerleştirerek satışa başladı. Satıcılar kurban fiyatlarını, satışları, durumlarını ve beklentilerini Gazetemiz Çanakkale OLAY`a aktardılar. Kurbanlık keçi ve koyunda satışların Bin 500 TL ile 2 Bin 500 TL aralığında değişiklik gösterdiğini belirten satıcılar, geçen yıla kıyasla fiyatlarda herhangi bir değişiklik olmadığını ifade etiler. Satış fiyatları sabit kalırken giderlerin ise en az 2 katı oranında arttığını belirten satıcılar kurban satış alanının geçen yıl aynı zamanlarda çok daha dolu olduğunu, birçok insanın hayvancılığı giderlerden kaynaklı bırakmak zorunda kaldığı açıklamasında bulundular. Kurban satıcıları şunları söylediler.
Ayhan Canoran; "Fiyatlar havana göre değişiyor bizde fiyatlar Bin 800 TL ile 2 Bin 200 TL arası değişiyor. Ben geçen yıl gelmedim ancak fiyatlarda çok bir değişiklik yok yine de yem fiyatları çok arttı. Bu yıl en düşük bir çuval yem 150 TL oldu, geçen yıl 80-100 TL dolaylarındaydı. Havacılıkla uğraşanlar çok zorlanıyorlar bir nevi hayvancılık bitti diyebiliriz. Ben hayvanları Van`dan getirdim buraya kadar gelmesi 10 Bin TL nakliyat parası. Satacağız ama tek derdimiz zarar etmemek. Satışlar şu anda durgun tabi önümüzde 2 gün var satışlar nasıl olacak bu yıl bizde tam kestiremiyoruz."
"İnsanlar satış fiyatlarında konusunda satıcıyı düşünmüyor" 
Emrah Hasato; "Hayvan fiyatları Bin 800 TL`den başlıyor 2 Bin 500 TL`ye kadar çıkıyor. Geçen yılda buradaydık çok iyi değildi bu yıl daha kötü. Hayvan fiyatları geçen yılda bu aralıktaydı. Yem fiyatları 180 TL`ye yükseldi. Geçen yıla göre giderlerdeki artışı düşünürsek işimiz bu yıl çok daha kötü. İnsanlara bir kuzunun fiyatını Bin 100 TL deyince `pahalı` diyorlar ancak kuzunun gelişi zaten bu fiyatı geçiyor. 80 baş hayvanımız var, günde bir çuval yem bitiyor bunu aylık olarak düşünürseniz hesabını siz yapın ve bu hayvanlara 6 ay bakıyorsunuz. Tüm bu giderleri düşündüğünde 80 baş hayvandan 3-5 bin TL para kazanıyorsun. Daha fazla kazanamazsın. Halkımız ise bu konuda sağlıklı düşünmüyor."
"Şu andaki duruma göre mal yetmez"
Selçuk Hasato; Fiyatlar ortalama 2-3 Bin TL malına göre. Geçen seneye göre fiyatlarda artış yok ancak şu anda bir çuval yem en düşük 150 TL. Bu giderlere göre bizce fiyatlar iyi tabi insanların alım gücüne göre fazla gelebilir yine coronadan dolayı insanlar daha tedirgin ve maddi durumu iyi değil ancak bu fiyatlar normal. İnşallah mallarımızı satarız mal elimize kalırsa yandık. Yine hayvancıların azaldığını görüyoruz geçen yıl bu zamanlar daha doluydu iki gün kaldı ancak alanın çoğu boş. Şu andaki duruma göre mal yetmez. İnsanlar artık hayvanlara bakmıyor, yem çok pahalı insanlar hayvancılığı bırakıyor. Çünkü insanlar kazanamıyor."

"Giderler fiyatlara yansıyor"
İsmail Kalburcu; "Kurbanlık fiyatları değişiyor. Bizde en düşük kurban şu anda iki buçuk, en yüksekte üç buçuk olur 4`ü bulmaz. Tabi daha düşük fiyatlara da var ancak onlar kurbanlık olmaz çünkü en az 12 aylık olması lazım. Yem fiyatları çok yükseldi. 165-170 TL yem fiyatları. Buda fiyatlara elbette yansıyor.
(Eren Aşnaz-Atakan Alkış)

Paylaş