yandexmetrikacounter
3 ayda 5 ton bitkisel atık yağ geri dönüşüm | Çanakkale Olay

3 ayda 5 ton bitkisel atık yağ geri dönüşüme kazandırıldı

Gökçeada Belediyesi tarafından çevre bilincini artırmak ve bitkisel atık yağların doğaya karışmasını önlemek amacıyla sürdürülen geri dönüşüm çalışmaları kapsamında yaz sezonunda yaklaşık 5 ton bitkisel atık yağ toplandı. Geri dönüşüme kazandırılan atık yağlar biyodizel üretiminde değerlendirilirken, Belediye Başkanı Bülent Ecevit Atalay vatandaşlara atık yağları lavaboya veya toprağa dökmemeleri çağrısında bulundu.

151

Gökçeada Belediyesi, çevrenin korunması ve geri dönüşüm bilincinin yaygınlaştırılması amacıyla yürüttüğü çalışmalara devam ediyor. Özellikle yaz aylarında nüfus yoğunluğunun arttığı adada bitkisel atık yağların ayrı toplanmasına yönelik sürdürülen kampanyada önemli bir miktar atık yağ geri dönüşüme kazandırıldı. Belediye tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında 3 ay içerisinde yaklaşık 5 ton bitkisel atık yağ toplandı. Toplanan atık yağların geri dönüşüm sürecine dahil edilmesiyle hem çevre kirliliğinin önüne geçilmesi hem de kullanılabilir bir kaynağın yeniden ekonomiye kazandırılması hedeflendi.

126082_wuciwug_e39dcd10_3-ayda-5-ton-bi.jpeg

5 ton atık yağ ekonomiye yeniden kazandırıldı

Gökçeada Belediye Başkanı Bülent Ecevit Atalay, yaz sezonunda yürütülen çalışmalar sonucunda yaklaşık 5 ton bitkisel atık yağın toplandığını belirtti. Toplanan yağların biyodizel üretiminde değerlendirildiğini ifade eden Atalay, böylece atıkların yalnızca çevreye zarar vermesinin önüne geçilmediğini, aynı zamanda ekonomik değere sahip bir kaynağın yeniden kullanıma kazandırıldığını söyledi. Başkan Atalay, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Yaz sezonunda Gökçeada Belediyesi olarak yürüttüğümüz bitkisel atık yağ toplama çalışmaları kapsamında yaklaşık 5 ton bitkisel atık yağ toplanarak geri dönüşüme kazandırıldı. Toplanan atık yağlar biyodizel üretiminde değerlendirilerek yeniden ekonomiye kazandırılıyor. Böylece hem kullanılabilir bir kaynağın yeniden değerlendirilmesini sağlıyor hem de atık yağların doğaya karışmasının önüne geçiyoruz" şeklinde ifaderek kampanyaya katkı sunan ada vatandaşlara teşekkür etti.

126082_wuciwug_a949828f_3-ayda-5-ton-bi.jpeg
Atık yağlar doğaya ciddi zarar verebiliyor

Bitkisel atık yağların gelişigüzel şekilde lavaboya, toprağa veya su kaynaklarına bırakılmasının çevre açısından önemli sonuçlar doğurabileceğine dikkat çeken Atalay, vatandaşların bu konuda daha duyarlı olması gerektiğini vurguladı. Lavaboya dökülen yağların kanalizasyon borularında birikerek tıkanmalara neden olabileceğini belirten Atalay, yağların kanalizasyon sistemindeki pompalar ve diğer ekipmanlara zarar verebildiğini, ayrıca atık su arıtma tesislerinin çalışma verimliliğini de olumsuz etkileyebildiğini ifade etti. Toprağa bırakılan bitkisel atık yağların ise toprağın yapısını bozabileceğini ve su kaynaklarının kirlenmesine yol açabileceğini belirten Atalay, yağın suya ulaşması halinde yüzeyde bir tabaka oluşturarak su ile hava arasındaki teması ve oksijen geçişini azaltabileceğine dikkat çekti. Bu durumun balıklar başta olmak üzere su canlılarının yaşam alanlarını da olumsuz etkileyebileceğini belirten Atalay, “Üstelik 1 litre atık yağ, 1 milyon litre temiz suyu kirletebilir” ifadelerini kullandı.

126082_wuciwug_b07fda6e_3-ayda-5-ton-bi.jpeg

Başkan Atalay'dan Gökçeada’nın suyu ve toprağı için çağrı

Gökçeada gibi doğal güzellikleri ve deniz ekosistemiyle öne çıkan bir adada çevrenin korunmasının büyük önem taşıdığına dikkat çeken Belediye Başkanı Bülent Ecevit Atalay, geri dönüşüm çalışmalarının yalnızca belediyelerin değil, toplumun tüm kesimlerinin ortak sorumluluğu olduğunu vurguladı. Atalay, bitkisel atık yağların ayrı bir kapta biriktirilerek lisanslı toplama araçlarına veya belirlenen toplama noktalarına teslim edilmesi gerektiğini belirterek vatandaşlara çağrıda bulunan Başkan Atalay, açıklamasını şu sözlerle tamamladı; “Bu nedenle bitkisel atık yağları lavaboya veya toprağa dökmek yerine ayrı bir kapta biriktirerek geri dönüşüme kazandırmak büyük önem taşıyor. Siz de bitkisel atık yağlarınızı ayrı bir kapta biriktirerek lisanslı toplama aracımıza veya belirlenen toplama noktalarına teslim edebilirsiniz. Gökçeada’nın suyunu, toprağını ve denizini birlikte koruyalım; atıklarımızı doğaya değil, geri dönüşüme kazandıralım" dedi.

126082_wuciwug_2d62826b_3-ayda-5-ton-bi.jpeg

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş