havadurum

Çanakkale 52 yılın ardından Denizleri unutmadı...

Çanakkale Emek ve Demokrasi Güçleri, 52 yılın ardından Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı düzenlenen yürüyüşle andı.

717

Çanakkale Emek ve Demokrasi Güçleri, 68 kuşağının devrimci gençlik önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı idamlarının 52’nci yıl dönümünde anma yürüyüşü gerçekleştirdi. Yürüyüş 6 Mayıs Pazartesi günü saat 18.00’da Golf Çay Bahçesi’nde başlayarak kordon meydanında devam etti. Yürüyüşte basın açıklamasını Emek ve Demokrasi Güçleri'ni temsilen Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı İnal Akoğlu okudu.

"Denizlerin devrimci mücadelesi Denizler gibi çoğalarak yarınlara akmayı sürdürmektedir"

Konuşmasına 52 yıl önce idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı anarak başlayan Akoğlu "Bugün 6 Mayıs. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan`ın idam edilerek katledilişlerinin üzerinden 52 yıl geçti. 6 Mayıs 1972`de Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan`ı idam ederek onları yok edeceklerini sananlar, geçtiğimiz 52 yıl içinde nasıl bir yanılgı içine düştüklerini görmüşlerdir. İdamlarının üzerinden 52 yıl geçmiş olmasına rağmen, ne Denizlerin mücadelesi ne de uğruna canlarını verdikleri değerler yok olmuştur. Aksine, Denizlerin devrimci mücadelesi ve savundukları değerler, büyüyerek, güçlenerek, Denizler gibi çoğalarak yarınlara akmayı sürdürmektedir” ifadelerini kullandı.

"Tıpkı onlar gibi sömürünün ve zulmün üzerine kararlılıkla yürüyorlar"

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan`ın, düşünceleriyle, idealleriyle hâlâ yaşadıklarını dile getiren ve Denizlerin yolundan yürüyen gençlerin her 6 Mayıs'ta daha güçlendiğini dile getiren Başkan Akoğlu, “Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan`ın idamlarına “onay” verenlerin tümünü tarih silip bir kenara atmış; ancak Deniz, Yusuf ve Hüseyin bütün gençlikleriyle, düşünceleriyle, idealleriyle yaşamayı sürdürmüşlerdir. Türkiye’nin bağımsızIığından başka bir şey istemediler ve hayatlarını bu yoI uğruna ortaya koydular. Her yerde bunu var güçleriyle dile getirdiler; ‘VarIığımızı Türkiye halkları adına armağan ettik, bunun aksini iddia edenIer vatan hainidir.’ Yoldaşlarımızı kaybettiğimiz 1972 yılından bu yana Türkiye’de yaşayan halklar, Denizlerin yolunda kararlılıkla yürüyen gençler, her 6 Mayıs`ta daha güçlü, daha kitlesel ve daha büyük bir cesaretle Denizleri anarken, tıpkı onlar gibi sömürünün ve zulmün üzerine kararlılıkla yürüyorlar" sözlerine yer verdi.

"Kendilerinden sonra yetişecek olan kuşaklara önemli sorumluluklar yüklemişlerdir"

52 yıl önce, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın gençlere önemli sorumluluklar yüklediğini dile getiren Akoğlu, "Denizler egemenlerin baskı ve zulmü karşısında hiçbir zaman diz çökmemiş, son anlarında bile sömürünün, zulmün olmadığı, aydınlık ve güzel günlere olan inançlarını asla kaybetmeyerek, kendilerinden sonra yetişecek olan kuşaklara önemli sorumluluklar yüklemişledir" cümlelerini kullandı.

"6 Mayıs bizim için asla bir yas günü değildir"

6 Mayıs'ın bir yas günü değil, bir mücadele günü olduğunu söyleyen Başkan Akoğlu, "6 Mayıs, bizler için asla bir yas günü değildir. 6 Mayıs, emperyalizmin ve faşizmin saldırılarına karşı, taleplerimizi yok sayanlara karşı yürüttüğümüz mücadele gününün adıdır. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan`ın 6 Mayıs 1972`de bizlere bıraktığı mücadele bayrağını taşımanın onurunu yaşıyoruz. İdam sehpasında iken Deniz’ in son sözIerini hatırlayalım; ‘Yaşasın Marksizm-Ieninizm! Yaşasın Türk ve Kürt haIkIarının kardeşIiği! Yaşasın işçiIer! KahroIsun EmperyaIizm!’” ifadelerine yer verdi.

"Bütün devrimcileri saygıyla ve özlemle anıyoruz"

Çanakkale Emek ve Demokrasi Güçleri olarak, bütün devrimcileri saygıyla ve özlemle andıklarını dile getiren Başkan Akoğlu, "Çanakkale Emek ve Demokrasi Güçleri olarak, Denizlerin şahsında, dünyada ve ülkemizde, sömürüye ve baskıya boyun eğmeyerek, ezenlere karşı verdikleri mücadelelerde ölen tüm ezilenleri, bütün devrimcileri saygıyla ve özlemle anıyoruz" dedi.

"Mücadele içinde yaşatmaya devam etmektedirler"

Çanakkale Emek ve Demokrasi Güçleri’nin düzenlendiği yürüyüşte, Eğitim Sen Şube İnal Akoğlu’nun ardından söz alan Muzaffer Tekin “İdamlarının 52’nci yılında; Deniz, Yusuf ve Hüseyin mücadelemizle yaşıyor. Bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizmin yolunda bitmeyen yürüyüşümüz devam ediyor. 6 Mayıs 1972 tarihinde, 68 Gençlik hareketinin ülkemizdeki önderlerinden 3 yiğit devrimci, savaşsız, sömürüsüz bir dünya ve tam bağımsız bir dünya hedefiyle çıktıkları yolda idam edildiler. Bu idamın üzerinden 52 yıl geçmesine karşın her yıl dostları, yoldaşları bağımsızlık, demokrasi, sosyalizm mücadelesini sürdürenler, yüreğinde insan olmaya dair bir şey taşıyan herkes onları adlarına yakışır bir şekilde anmaya, mücadele içinde yaşatmaya devam etmektedirler” dedi.

(ESRA GÜLLER)
Paylaş