yandexmetrikacounter
Çanakkale'de Park Krizi Büyüyor; Bedeli Hep | Çanakkale Olay

Çanakkale'de Park Krizi Büyüyor; Bedeli Hep Yayalar Ödüyor

Çanakkale Belediyesi'nin Temmuz ayında hizmete soktuğu 245 araç kapasiteli yeni otopark ücretli olunca; vatandaşlar kaldırımları ve sokakları yasa dışı parklarla doldurmaya karar verdi. Bölgedeki trafik kargaşası her geçen gün artıyor. Günün sonunda mağdur olan, aslında hiç kusuru bulunmayan yayalar oluyor.

248

Çanakkale Belediyesi, İsmetpaşa Mahallesi Hüseyin Avni Baksi Sokak No: 6 adresinde bulunan alanda 28 Şubat 2025 itibariyle açık otopark çalışmasına başlamıştı. Söz konusu alan çalışmaların tamamlanmasının ardından Temmuz ayı itibari ile hizmete girdi. Bölgedeki park sorununa çözüm getirme amacıyla 7/24 hizmet vermeye başlayan, 245 araç kapasiteli otopark ücretli olunca boş kaldı.

OTOPARK BOŞ, KALDIRIMLAR DOLU

Vatandaşlar, otoparkın yarım saat için 40 TL'den başlayan ücretlerini ödememek için alternatif yollar aramaya başladı. Bu durum, bölgedeki sokakları ve kaldırımları yasa dışı parklarla doldururken; otoparkın kendisi büyük oranda boş kaldı. Özellikle Hüseyin Avni Baksi ve Mine Sokak'ta, araçlarını kaldırıma, engelli rampalarının önüne veya uygunsuz noktalara park eden sürücüler nedeniyle yayaların yürümesi imkânsız hale geldi.

Bölgede bulunan Tapu ve Kadastro Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü gibi resmi kurumlar ile çevredeki esnafların ve vatandaşların yoğun araç trafiği de bu kaosu körüklüyor. Yetkililer tarafından bu duruma "dur" diyen bir denetimin olmaması, yanlış park alışkanlıklarını daha da yaygınlaştırıyor.

YALNIZCA BELEDİYENİN SORUNU MU?

Sorunun sadece otopark ücretleriyle sınırlı olmadığı ortada. Trafik ve park kurallarına uyulmaması, bu kuralların denetlenmesi ve ihlallerin cezalandırılması noktasındaki boşluk, durumu daha da karmaşık hale getiriyor.

Kurallara uyan sürücüler, cezasız kalanları gördükçe kendilerini "enayi" gibi hissediyor ve bu durum zamanla "cezasız kalan suç işlenmeye devam eder" anlayışını güçlendiriyor. Bu sorunun çözümü için sadece otopark yapmak veya mevcut sistemi eleştirmek yeterli değil; aynı zamanda etkin bir denetim mekanizmasının kurulması ve cezai yaptırımların kararlı bir şekilde uygulanması gerekiyor.

Peki, bu kaotik duruma bir son vermek için kurumlar nasıl bir işbirliği yapmalı? Yanlış park cezalarının caydırıcılığı artırılmalı mı? Yoksa bölgedeki park sorunu, yasal boşluklar ve denetimsizlik nedeniyle çözümsüz kalmaya devam mı edecek?

(HADİYE AYŞE İRİM)
Paylaş