Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde bu yıl “Zeytinyağı Festivali ve Zeytin Hasat Şenliği” büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi. Eceabat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü öncülüğünde düzenlenen etkinlikte, üreticiler, akademisyenler ve sektör temsilcileri bir araya gelerek zeytinin bereketini kutladı.
Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen festivalin açılışında konuşan Eceabat Kaymakamı Kerem Yenigün, ilçenin verimli topraklarında yetişen zeytinin tarihsel ve kültürel bir miras taşıdığını belirtti. Yenigün, “Eceabat Zeytinyağı Festivali ve Zeytin Hasat Şenliği’ni, tarihi yarımadamızın bereketli zeytinini ve zeytinyağını tanıtmak, hasadın bereketini paylaşmak için düzenledik” dedi.
Kaymakam Yenigün, Eceabat’ın iklimsel özelliklerinin zeytinyağı kalitesine büyük katkı sağladığını vurguladı; “Çanakkale Boğazı’nın değişken rüzgarları ve Kuzey Ege’nin ılıman havası, Eceabat zeytinyağını diğer bölgelerden ayıran başlıca unsurlardır. İlçemizde yaklaşık 19 bin dekar alanda üretim yapılıyor, yıllık 5 bin ton zeytinden 900 ton zeytinyağı elde ediliyor” şeklinde ifade etti.
Kaymakam Yenigün, Eceabat’ın Çanakkale’de yağlık zeytin üretiminde 5’inci, sofralık zeytinde ise 2’nci sırada yer aldığını ifade ederek, ilçede zeytinyağına yönelik coğrafi işaret çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.
Festival kapsamında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Şeker, “Zeytin Yetiştiriciliği ve Zeytinyağı” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi
Murat Şeker, zeytinyağı üretiminde küçük hataların kaliteyi ciddi şekilde düşürebileceğine dikkat çekerek, üretim sürecinin büyük bir özen gerektirdiğini belirtti. Türkiye’nin zeytin ağacı sayısının 200 milyonun üzerine çıktığını aktaran Şeker, ülkenin zeytinyağı ihracatında İspanya ve İtalya’ya güçlü rakip haline geldiğini söyledi.
“Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda zeytin üretimini artırması gerekiyor. Zeytin bu topraklarda 8 bin yıldır var ve büyük bir kültürel miras. İklim değişikliğiyle birlikte yeni bölgelerde de zeytin yetiştiriciliği mümkün hale geliyor” diyen Şeker, Çanakkale’nin rüzgarlı yapısı, yüksek ışık kalitesi ve gece-gündüz sıcaklık farkının zeytinyağında kaliteyi artırdığını belirtti. Ayrıca Eceabat zeytinyağının kalite analizlerinin tamamlandığını ve coğrafi işaret tescil sürecinin Türk Patent ve Marka Kurumu’nda devam ettiğini açıkladı.
Gün boyu süren etkinliklerde halk oyunları gösterileri ve müzik dinletileriyle festival havası yaşandı. Katılımcılar, zeytinyağı üreten firmaların stantlarını gezerek ürünler hakkında bilgi aldı.
Etkinliğin “Zeytin Hasat Şenliği” bölümünde ise katılımcılar, ilçe merkezindeki bir zeytinlikte hasada katıldı. Toplanan zeytinler fabrikada zeytinyağına dönüştürüldü ve yapılan zeytinyağı tadımıyla festival sona erdi.
(ERHAN TAYLAN)