Türkiye Ormancılar Derneği (TOD), Çanakkale’de bulunan Yahya Çavuş (Dardanos) Orman Kampı’nın özelleştirilme kararına karşı kamuoyuna sert ve dikkat çekici bir basın açıklaması yaptı. 28 Ocak’ta ihalesi yapılması planlanan Dardanos Orman Kampı için önümüzdeki iki günlük süreçte herhangi bir geri adım atılıp atılmayacağı ise merak konusu oldu.
Türkiye Ormancılar Derneği 58. Dönem Yönetim Kurulu imzasıyla yayımlanan açıklamada, Orman Genel Müdürlüğü tarafından yıllar önce ülke genelinde kurulan eğitim merkezlerinin yalnızca mesleki eğitim alanları olmadığı, aynı zamanda kamu çalışanlarının sosyal haklarının bir parçası olduğu vurgulandı.
Açıklamada, bu tesislerin ormancılık gibi ağır ve riskli koşullarda çalışan personel için nefes alma alanı, dayanışma ve kurumsal hafızanın aktarım merkezleri olduğu hatırlatıldı.
Dernek açıklamasında, 2005 yılından itibaren İncekum, Pamucak, Sarısu, Akçay ve Güvercinlik gibi çok sayıda eğitim merkezinin değerinin altında elden çıkarıldığı, hizmet içi eğitimlerin ise yüksek bedeller ödenerek özel ve lüks otellerde yapılmaya başlandığına dikkat çekildi.
Bu sürecin, kamu çalışanlarının ekonomik tatil ve sosyal kullanım olanaklarını ortadan kaldırdığı ifade edildi.
Açıklamada özellikle Yahya Çavuş (Dardanos) Orman Kampı’nın Çanakkale için taşıdığı öneme vurgu yapıldı. Kampın;
belirtildi.
Türkiye Ormancılar Derneği, Çanakkale Belediye Meclisi’nin alanın kamu yararı taşıdığına oy birliğiyle karar vermesini ve kampın kamulaştırma programına alınmasını, toplumun ortak iradesinin açık göstergesi olarak değerlendirdi.
Bu kararın, alanın doğal yapısının korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması açısından son derece önemli olduğunun altı çizildi.
Basın açıklamasında, kamu kurumlarına tahsis edilmiş taşınmazların özelleştirilmesinin;
aykırı olduğu ifade edildi.
Bu tür tesislerin ticari bir meta değil, kamusal hizmetin ve sosyal devlet anlayışının bir parçası olduğu vurgulandı.
Dernek, kamu çalışanlarının sosyal haklarının giderek aşındığı bir dönemde, elde kalan son ortak kullanım alanlarının rant gerekçesiyle satışa çıkarılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.
Dardanos Orman Kampı’nın satışının; kamu mülkiyetinin zayıflatılması, ormancılık teşkilatının kurumsal bütünlüğünün aşındırılması, çalışanların sosyal haklarının geriletilmesi ve kent halkının ortak alanlarının daraltılması sonucunu doğuracağı uyarısı yapıldı.
Türkiye Ormancılar Derneği, açıklamasında özelleştirme kararının geri çekilmesini talep ederek şu çağrılarda bulundu:
Dernek, Dardanos Orman Kampı’nın yalnızca bir tesis değil, kamusal değerlerin, mesleki dayanışmanın ve toplumsal ortak yaşam kültürünün simgesi olduğunu vurguladı.
Açıklamanın sonunda, bu değerin korunmasının yalnızca ormancıların değil, tüm Çanakkale halkının ve ülkenin ortak sorumluluğu olduğu belirtilerek, Türkiye Ormancılar Derneği’nin kamu yararını ve mesleki etik ilkeleri savunma görevi gereği sürecin takipçisi olacağı kamuoyuna saygıyla duyuruldu.
28 Ocak’ta yapılması planlanan ihale öncesinde yaşanacak gelişmeler, Dardanos Orman Kampı’nın geleceği açısından kritik önem taşıyor.
(YUSUF SONKURT)