havadurum

Ezine’de düzenlenen çalıştayda zeytinin önemine değinildi

Çanakkale'de, zeytinin büyük önem taşıdığı bir etkinlik düzenlendi. Ezine ilçesinin Üvecik Köyü'nde Uluova Süt Ticaret A.Ş. ev sahipliğinde gerçekleştirilen Zeytin Çalıştayı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu'nun başkanlığında gerçekleşti.

1204

Çanakkale'nin Ezine ilçesine bağlı Üvecik Köyü'nde Uluova Süt Ticaret A.Ş. ev sahipliğinde düzenlenen Zeytin Çalıştayı, zeytin ve zeytinyağı sektörüne dair önemli gelişmelere sahne oldu. Çalıştay, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu'nun başkanlığında gerçekleştirildi ve zeytin alanında uzman isimlerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Ezine'de Zeytin Çalıştayı: İşbirliği ve Bilimsel Katkı

Çalıştay, Ezine'deki Uluova Süt Ticaret A.Ş. ev sahipliğinde gerçekleştirildi ve ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu'nun liderliğinde, Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal ve Doç. Dr. Sercan Karav moderatörlüğünde düzenlendi. Arş. Gör. Dr. Mehmet Ali Gündoğdu ise çalıştayın raportörü olarak görev aldı.

Çalıştaya, ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dinçay Köksal, Rektör Danışmanı Öğr. Gör. Mustafa İlker Gülcemal, Ezine MYO Müdürü Mustafa Ekici, Uluova Çiftliği Genel Müdürü Mesut Buran gibi önemli isimlerin yanı sıra akademisyenler, öğrenciler, zeytin ve zeytinyağı üreticileri, özel firmalar ve Çanakkale İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ile Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personelleri de katıldı.

Zeytin ve Üniversite İşbirliği

Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, açılış konuşmasında Türkiye'nin en önemli tarımsal ürünlerinden biri olan zeytinin değerini vurgulayarak, bu çalıştayın zeytin üretim süreçlerinde karşılaşılan sorunlara çözüm sağlama konusundaki rolünü önemsedi. Üniversite-sanayi işbirliği kapsamında çözümler üretmenin önemine dikkat çekti.

ÇOMÜ bünyesinde bulunan Ziraat Fakültesi, merkez laboratuvar ve çeşitli araştırma merkezleri ile ilgili meslek yüksekokulları, zeytincilik alanında önemli çalışmalar yürüttüğünü belirtti ve sektör temsilcilerine üniversite olarak her türlü desteklerinin hazır olduğunu ifade etti.

Zeytin ve Zeytinyağı Kalitesi Üzerine Sunumlar

Çalıştay kapsamında, ÇOMÜ öğretim üyeleri zeytin ve zeytinyağı ile ilgili alanlarında uzmanlık sunumları gerçekleştirdi. Dr. Mehmet Ali Gündoğdu, "Zeytin ve Zeytinyağında Kalite" başlıklı sunumuyla çalıştaya başlarken, diğer konular da ele alındı.

Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal, "Üniversite Sanayi İşbirliği Örneği: OLIVER Projesi"ni; Doç. Dr. Emre Özelkan, "İklim Değişikliği ve Zeytin Üretimine Etkileri"ni; Prof. Dr. Yasemin Kavdır, "Zeytinyağı Üretiminde Atıkların Değerlendirilmesi"ni ve Doç. Dr. Bengü Everest ise "Zeytin ve Zeytinyağı Sektörünün Ekonomik Yönden İncelenmesi"ni katılımcılarla paylaştı.

800 Yıllık Zeytin Ağacının Hatırası

Sunumların ardından, sektör temsilcilerinin soruları ve görüşleri alındı, bu sayede katılımcılar arasında fikir alışverişi yapıldı. Çalıştayın sonunda, Uluova Çiftliği bahçesinde bulunan 800 yıllık zeytin ağacının önünde toplu fotoğraf çekimi yapıldı ve katılımcılara sertifikaları takdim edildi.

(Şerife Turhanlı)

Paylaş