yandexmetrikacounter
Küçük Meyve, Büyük Potansiyel: Altın Çilek | Çanakkale Olay

Küçük Meyve, Büyük Potansiyel: Altın Çilek Türkiye’de Yükselişe Hazırlanıyor

İstanbul Ticaret Borsası’nın “Altın Tohumlar” projesinde bu ay Altın Çilek ele alındı. Uzmanlar, süper gıda kategorisinde öne çıkan bu tropikal meyvenin yüksek ihracat potansiyeline dikkat çekti.

101

Dünyada fonksiyonel gıdalara olan ilgi giderek artarken, halk arasında “yer kirazı” olarak bilinen Altın Çilek, Türkiye için de önemli bir fırsat kapısı olabilir. İstanbul Ticaret Borsası’nın çevrimiçi düzenlediği “Altın Tohumlar” toplantısında uzmanlar, meyvenin besin değeri, üretim ölçeği ve küresel ticaretteki geleceği üzerine değerlendirmeler yaptı.

“Küresel Pazar 2,78 Milyar Doları Aşacak”

Toplantının açılışında konuşan İSTİB Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap, Altın Çilek’in Türkiye’de hak ettiği noktaya ulaşamadığını vurguladı. Kasap, küresel pazarın 2024 yılında 1,48 milyar dolara ulaştığını, 2033’te ise 2,78 milyar doları aşmasının beklendiğini belirterek şu ifadeleri kullandı: “Bu meyvenin sofralarımıza girebilmesi için doğru tanıtım ve tüketici bilincinin artırılması gerekiyor. Yüksek besin değeri, sağlık faydaları ve fonksiyonel gıda kategorisindeki yeri göz önünde bulundurulduğunda Türkiye için önemli bir fırsat söz konusu.”

Türkiye’de Tohum Üretimi Henüz Başlamadı

Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünden Dr. Gülay Beşirli, Altın Çilek’in Türkiye’ye ilk kez 1995 yılında giriş yaptığını hatırlatarak, “Adaptasyon çalışmalarıyla tarımsal üretime kazandırıldı ancak ticari anlamda tohum üretimi ve satışı ülkemizde henüz başlamış değil” dedi.

Beşirli, ürünün yüksek potasyum içeriğiyle kemik sağlığını desteklediğini, sindirime katkı sağladığını ve bitkisel fosfor kaynağı olarak öne çıktığını belirterek, marmelat, kurutulmuş ürün, pasta sanayi ve salatalarda kullanılabildiğini aktardı.

Kolombiya Tek Başına Yüzde 94 Üretim Yapıyor

Küresel üretimde Kolombiya’nın lider olduğunu vurgulayan İdeal Tarım İş Geliştirme ve Zirai Operasyonlar Sorumlusu Ahmet İşçen, “2022 itibarıyla 20 bin ton üretim yaparak 40 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiler. Bunun büyük bölümü Hollanda’ya gidiyor. Bu nedenle lojistik maliyetler yükseliyor” dedi.

Türkiye’de ise üretimin küçük ölçekte olduğuna dikkat çeken İşçen, “Yaklaşık 10 ton ithalat, 10 ton da yerli üretici alımıyla pazarı destekliyoruz. Ancak fiyat belirsizlikleri ve geçmişteki yanlış algılar nedeniyle tüketiciye ulaşmakta zorluk çekiyoruz” diye konuştu.

“1 Dönümde 350 Bin Lira Ciro Mümkün”

İşçen, Altın Çilek’in ticari açıdan da cazip bir ürün olduğunun altını çizerek şu bilgileri verdi: “Ürün, süper gıda kategorisinde öne çıkabilecek bir potansiyele sahip. 1 dönümde 350 bin lira ciro elde etmek mümkün. Ancak hasadı zahmetli ve işçilik maliyetleri yüksek. Bir kişi günde en fazla 20 kg toplayabiliyor. Bu durum üreticiyi zorlayabiliyor.”

AB Pazarına İhracat Şansı

Üretimde istikrarlı bir satış hacmi oluşturulması gerektiğini dile getiren İşçen, sözleşmeli tarım modeliyle topraksız yetiştiricilik ve jeotermal seracılığın devreye girmesiyle AB ülkelerine ihracatın önünün açılabileceğini belirtti. “Soğuk zincir ve bilinçli pazarlama ile Altın Çilek, raflarda sürekli yer bulabilir. Böylece hem üretim ölçeği büyür hem de ihracat hacmi artar” dedi.

(YUSUF SONKURT)
Paylaş