havadurum
Turgut Çamer

turgutcamer@hotmail.com

HIRSIZ, HAKİM ve ADALET...

3175

Değerli okurlarım ZHABER`in sokak röportajında muhabirle bir çocuğun diyaloğu sosyal medyada gündem olmuştu, biliyorsunuz. `Hayalin ne?` Bu yazımda ben de sosyal medyada çokça paylaşılan bir alıntıyı haberi olmayanlar için paylaşmak istiyorum, her birimize ders olması dileğiyle...

Hayalin ne?... "Hayalim şey olmaması abi fakir olmaması. Yani evde yiyecek yok ki. Ben şimdi şeye geldim. Burada gitarımla çalıyorum. Eve ekmek götüreceğim. Odur hayalim. Ev de yiyeceğimizin olması. Buzdolabımızın içi bomboş abi..."

Soralım: 10 yaşlarında bir Türk çocuğunun hayali bu mu olmalıydı!

***

Vicdanlı bir hakimin küçük hırsız hakkındaki emsal kararı:

Amerika`da 15 yaşındaki bir çocuk ekmek çalarken yakalandı. Kaçmaya çalışıyor, dükkan sahibi çocuğu yakalamaya çalışırken hızdan bir raf kırmış.

Hakim kararı vermeden önce çocuğu da dinlemek istiyor.

Hakim: "Neden çaldın?"

Çocuk: "Ekmeğe ihtiyacım vardı."

Hakim: "Çalmak yerine ekmek alamadınız mı?"

Çocuk: "Satın alacak param yoktu."

Hakim: "Ailenden para isteyebilirdin."

Çocuk: "Evde sadece annem var. Annem hasta ve işsiz... Sırf bunun için biraz ekmek ve peynir çaldım."

Hakim: "Sen küçüksün, normalde işin yok."

Çocuk: "Yıkama üzerinde çalıştım. Bir hafta önce anneme hizmet etmek için izin aldım ve bu yüzden işimden kovuldum."

Hakim: "Yardım isteyecek bir yeriniz yok muydu?"

Çocuk: "Her gün evden çıktığımda bir iş arayan en az elli adresle iletişime geçiyorum ama iş bulamadım. Sonunda hırsızlık yapmaya karar verdim."

Oğlan çocuğu ile sohbetin bitmesinin ardından hakim kararını açıkladı:

-"Çalmak, özellikle ekmek çalmak çok utanç verici bir suçtur. Ve işte hepimiz bu suçtan sorumluyuz. Bu salondaki herkes var ve ben de bu suçtan sorumluyum. O zaman tüm mahkeme katılımcıları 10 dolar ile "ceza" alacak. Siz her biriniz 10 dolar gönderene kadar mahkeme salonundan ayrılmayacak."

Hakim, 10 dolarını verdikten sonra aç çocuğu polise teslim eden dükkan sahibine 1000 dolar para cezası verdi.

Kararı duyduktan sonra çocuk gözyaşlarını tutamadı ve ikinci kararı okurken hakimi görünce heyecanlandı. Hakim gözyaşlarını saklamaya çalışarak salonu terk etti. Hakimin son sözleri ise:

-"Bir kişi ekmek çalarken yakalanırsa, o cemaatin, toplumun, o devletin insanları utansın."

***

Sevgili Çanakkale OLAY okurları bizim çocuğumuzun hayali ile Amerika`da ki çocuğu sorguya çeken hakimin diyaloğunu karşılaştırdığınızda nasıl bir tablo gözünüzün önüne geliyor, düşündünüz mü? İzin verin sizi düşündüreyim!..

Gelin önce "Yeni Türkiye`yi" tarif edelim birlikte: 7 milyon mülteciye bakan, Irak`a 5 milyar dolar veren, 4 adet Mersedes`e 80 milyon veren, bir kişiye üç beş yerden maaş ve huzur hakkı veren, 5`li müteahhitlerin vergi borcunu silen, "Borcumu ödemedi" diye yeni mezun öğrenciye haciz gönderen, baklava çalan çocuğu hapse atan ülkeye Türkiye denir... Bu tanımda eksikler olabilir, ancak üzüntü duyarak bu tanımı yaptığımı bilmenizi isterim.

Dünyanın en fakir 50 ülkesinin 32 si Müslüman. Bu 32 ülkenin devlet başkanlarının tamamı en zengin ilk 500 kişisi, arasında!

Yani neymiş? Yıllardır "Yukarıda Allah var" deyip, millet yukarı bakarken aşağıdaki tüm malı götürdüler! Demekmiş...

Tanrının tek bir peygamber bile göndermediği Kanada, İsveç, Norveç gibi ülkelerde her ırktan insan huzur içinde yaşıyor... Ama sayısız peygamberlerin geldiği Ortadoğu`da insanlık 1 gün huzur yüzü görmedi!.. Yüzde 85`i ateist olan İsveç, yolsuzlukta dünya sonuncusu.. Yüzde 99`u Müslüman olan Türkiye yolsuzlukta dünya ikincisi... Haydi bakalım çıkın bu işin içinden de görelim. Ne bu???

Küba`da son 58 yılda sıfır(0) tecavüz vakası, son 47 yılda sıfır(0) cinayet vakası olmuş. Her yılda salt 2-3 küçük hırsızlık vakası oluyormuş.

*Devletteki `makamlar berber koltuğuna benzer, tıraşı biten kalkar.` Damat tıraşı bile olsa... Ama bir kişiye birden fazla koltuk verince de tıraş bir türlü bitmiyor.

Çok ilginç, okuyun; Singapur Cumhuriyetini otuz yıl yöneten ve altı yıl önce 91 yaşındayken ölen Lee Kuan Yew neler demiş: "Eğer hırsızlar yollarda güvenle yürüyorlarsa, bunun iki nedeni vardır; ya rejim büyük hırsızdır, ya da halk aşırı APTALDIR."

SON SÖZ: Bence Türkiye`mizde ki en temel sorun şu; yetkisi olanların bilgisi yok, bilgisi olanların da yetkisi yok... Siz adaleti askıdan indirin, halk ekmeğini fırından alır!.. T.Ç.