erhantaylan17@hotmail.com
16 Ağustos 2024’te Olay internet sitesindeki köşe yazımda Sosyal Konutlar bölgesinin yıllardır unutulmuş bir yara gibi derinleşen sorunlarını dile getirmiş, burada yaşayan halkın huzursuzluğunu ve kentsel dönüşümün artık kaçınılmaz hale geldiğini vurgulamıştım. Aradan geçen süreçte değişen pek bir şey olmadı; aksine sorunlar daha görünür hale geldi.
Çanakkale’de yaşanan büyük sel felaketinin ardından, dönemin Başbakanı Süleyman Demirel tarafından "toplu konut" alanı olarak inşa edilen bu yapılar, zaman içinde ekonomik ömrünü yitirdi. Bugün bakıldığında, çürümüş sıvalar, ortaya çıkmış demirler, çalışmayan kanalizasyonlar ve her geçen yıl daha da ağırlaşan yaşam koşullarıyla Sosyal Konutlar bölgesi adeta kaderine terk edilmiş bir görüntü sunuyor.
Ne yazık ki siyasetçiler, seçim dönemlerinde uğrayıp “Bu işi biz çözeriz” demekten öteye gidemedi. Devlet ile belediye arasındaki uyumsuzluk, yıllarca küçük-büyük birçok deprem atlatan bu konutların geleceğini daha da belirsiz hale getirdi. Olası bir 7 büyüklüğündeki depremde bölgenin ağır hasar alacağı bilinmesine rağmen, bu gerçek uzun süre görmezden gelindi. Deprem sonrası kameraların önüne geçmek için hatırlanan bir bölge haline getirilen Sosyal Konutlar, kimsenin elini taşın altına koymadığı kronik bir sorun olarak kaldı.
Burada yaşayan insanlar görüşlerini sunmak, çözüm arayışına katılmak için kapı çalınmasını beklerken çoğu zaman yalnız bırakıldı. Bölgeye adeta “kanserli bir yara” muamelesi yapılır gibi uzak duruldu. Oysa halkın yaşadığı mağduriyet ortada: Bir yandan müteahhitler gelip gidiyor, bir yandan belirsizlik büyüdükçe büyüyor. Evlerin yıkıldığı halde neden yenilerinin yapılmadığı ise ayrıca araştırılması gereken bir konu.
Tam da tüm bu umutsuzlukların ortasında, geçtiğimiz günlerde sevindirici bir gelişme yaşandı. AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, Sosyal Konutlar bölgesindeki kentsel dönüşüm çalışmalarında yeni bir sürece geçildiğini açıkladı. Gider’in duyurduğuna göre, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı 1 Aralık 2025 itibarıyla bölgede bir irtibat ofisi açtı ve sahada emlak değerlendirme ile bilgilendirme çalışmalarına başladı.
Bölgede yer alan 86 yapının yenilenmesi ve toplam 860 konutun dönüşmesi hedefleniyor. Bu, sadece Sosyal Konutlar için değil, tüm Çanakkale için tarihi bir adım niteliğinde. Gider’in paylaştığı bilgilere göre ekipler sahada hak sahiplerinin taleplerini birebir dinliyor, süreç şeffaf ve planlı şekilde ilerliyor.
Bu gelişmeler umut verici. Dileğimiz, bu kez sürecin yarıda kalmaması, yıllardır mağduriyet yaşayan dar gelirli vatandaşların modern binalara ve güvenli bir yaşam alanına kavuşmasıdır. Sosyal Konutlar’ın artık bir kader bölgesi değil, yeniden ayağa kalkmış bir yaşam alanı olmasını umuyoruz.
Bu kadim şehri yönetenlere buradan bir kez daha sesleniyorum; “Buradaki insanlar zor durumda. Bu yaraya neşter vurmanın zamanı geldi de geçiyor. Bu bölge için gerçek anlamda bir “doktor”a, yani kararlı, planlı ve toplum odaklı bir yönetime ihtiyaç var. Güç birliği yapılmalı, kimse topu bir diğerine atmamalı. Dilerim ki bu kez kötü yazgı kırılır; Sosyal Konutlar, unutulmuş bir yara olmaktan çıkarak Çanakkale’nin yüz akı projelerinden biri haline gelir”
Kalın sağlıcakla.