havadurum
Nevin Yüksel

nevin@canakkaleolay.com

ANNE

2000
Anne her şeydir. Hayatının her anında sorgusuz sualsiz bizi seven, koruyan tek varlık. Sevginin, şefkatin vücut bulduğu bir mekândır annenin kalbi. Doğduğumuz andan itibaren bütün yaşamımıza şahitlik yapar anneler. 
 
Bebeklik, çocukluk, ergenlik ve gençlik öykümüzün en önemli başrolüdür onlar. Kimi zaman kahkahaların, kimi zaman kızgınlıkların, kimi zaman da gözyaşının içinde hep o vardır. Anne yüreği bir başka çalışır. Göründüğünden daha büyüktür. Vücudunun her hücresinde evladı saklıdır. Öyle ki, biz o yüreğini incitsek de sever, istemeden kötü davransak da sever, hatırını sormasak da sever. Severken bahaneleri yoktur anne yüreğinin. 

İlk olarak ona güveniriz, ona bağlanırız. Onu gördüğümüz andan itibaren karnımızın doyacağını, bir yerimiz ağrısa hemen ilgilenileceğini hissederiz. Hayata ve insanlara karşı duyduğumuz güvenin arkasında annemiz vardır. Başkalarına duyduğumuz güven aslında annemize duyduğumuz güvendir. Çoğalttığımız güven duygusuyla başkalarını hayatımıza sokarız. 

Bütün huysuzluklarınızı, öfkenizi ilk ona yansıtırız. Çünkü ona nazımızın geçeceğini biliriz. Ergenlik çağlarımızın en çok tepinme alanıdır annelerimiz. Bağırırsınız, tepki gösterirsiniz, eleştirirsiniz, suçlarsınız. Size kimi zaman susarak, kimi zaman kızarak tepki verse de bilirsiniz ki, en güvenli alandır anne yüreği. Gerçek anlamda hiçbir zaman zarar vermez. Yaşınız ne olursa olsun o sizin için düşünür, sizin için hisseder, sizin için yapar. Arada hayatınıza karışıyor diye kızar gibi yaparsınız ama içten içe de bu konfordan hoşlanırsınız. Büyümüş olmanız onun umurunda değildir. Daha doğrusu yüreğinde değildir. Onun yüreği, takvim yaşınızla ilgilenmez. Anne demek canını feda etmek demektir. Tehlikedeyseniz iki kere bile düşünmez; kendini riske ilk o atar. Gözü karadır. 

Çocukluk çağlarında düştüğümüzde ağlarken gelir yaramızı öper ve geçer. Onun öpmesiyle acımızın geçtiğini biliriz. Okula başladığımız o günlerde temiz kıyafetlerimizi giydirir okula götürür bizleri. Ödevlerimize yardım eder, mis gibi uyutur. Bunları yaparken hiç bıkmaz, hiç yorulmaz. Sevgiyle, içtenlikle yapar. Hasta olduğumuzda yüreği acır sabaha kadar uyumaz başımızda bekler. Yaşımız kaç olursa olsun hayatımızın her köşesinde...

Her yıl mayıs ayının ikinci pazar gününü Anneler Günü olarak kutluyoruz. Bizler de borcumuzu ödemek için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız, annelerimizi sevgimizle sadece Anneler Gününde değil her gün yüceltmeliyiz. 

Annelerimizin kıymetini ne yazık ki kaybedince ya da yaşımız ilerledikçe anlıyoruz. Sevgisini, şefkatini, emeğini, hakkını asla ödeyemeyiz. Onlar iyi ki var. İyi ki yanımızdalar.

ANNELER GÜNÜ KUTLU OLSUN.