havadurum
Nevin Yüksel

nevin@canakkaleolay.com

ÇANAKKALE'DE KORONAVİRÜS

2575
Çanakkale`de koronavirüs vaka sayısı bir haftada 100 bin kişide 348,81`den 546,77`ye yükseldi. Çanakkale bu açıklanan sayı ile Türkiye dördüncüsü oldu. Vakalar yüzünden kısıtlamalar getirildi. Kolluk kuvvetlerinin açık alanlarda HES kodu sorgulaması yapması ve şehir dışından gelen misafirlerin geldikleri evlerde 10 gün süreyle izole olmaları kararlaştırıldı.

Pazarda haftanın belli günleri gıda diğer günlerinde ise giyim ve züccaciye gibi ihtiyaçların satışına kararlaştırıldı. Pazaryerinin daha sakin olduğu görüldü. Tezgahların arasına 3 metre mesafe kısıtlaması konuldu ve aynı zamanda giyim bölümündeki deneme kabinleri kaldırıldı. Kafe, avm, market ve sokaklarda ise tedbirler devam ediyor fakat kimsenin bu tedbirlere doğru bir şekilde uyduğu söylenemez. Marketlerin haftasonu belirli saatler arası açık olmasına rağmen cuma akşamları garip bir yoğunluk söz konusu. İnsanlar saatlerce alışverişini yapıyor ve tüm bu uyarılara rağmen maskesini doğru bir şekilde takmamakta diretiyor. Çalışanların uyarıları bile yetersiz. Bu durumda kişi bile dikkat etmiyorsa çalışan ne yapsın. Alınan tedbirler belli maske, mesafe, temizlik... Dikkat etmek bu kadar kolayken zorlaştırmak bizim suçumuz.
 
Çoğu insan yasakta olsun günlük hayatta olsun dışarıya çıkmamaya özen gösteriyor bazı insanların umursamaz gezmelerini acımasız buluyorum. Kordonda hiçbir şey yokmuş gibi geziyorlar. Özellikle haftasonu markete gitmek için çıkıp saatlerce geziliyor. Ayrıca evcil hayvanları olanlar ve çalışma izinleri olanların bu izinleri suistimal etmeleri çok acımasız. Aylarca kısıtlamalar yüzünden hepimiz sıkıldık havaların güzelleşmesiyle tabi ki gezmek istiyoruz. Fakat gezmekten daha önemli konuların olduğunu unutmamalıyız. Öncelikle sağlık tabi ki. Biliyoruz ki bu virüs yaşlılara ve kronik hastalığı olanlarda ağır geçmekte ve ölümcül riski daha fazla olmakta. Bu ölümler hepimizin yakını ya da tanıdığımız insanlar. Toplum olarak ben bilincinde yaşamamızdan kaynaklı olarak biz olmayı unuttuğumuz dönem yaşıyoruz ve bunun temelinde çok fazla kendimize dönük yaşamamız hepimize zarar veriyor. Biz bilincinde olan toplum karşısındaki insanın hayatı için empati, endişe duyar ve karşısındaki insanın dünyasında olup bitenin farkında olarak yaptığı eylemlerin sorumluluğunu alır. Ama biz bu konuda ne yazık ki çok benciliz. Hem sağlık için hem eğitim için.
 
Çocuklarımız, kardeşlerimiz önemli bir zamanın içerisindeler. Kimisi okumayı öğreniyor, kimisi lise sınavına hazırlanıyor, kimisi üniversite sınavına, kimisi ise kazandığı üniversiteye gidemiyor... Bu zorlu süreçte onlara destek olmamız gerekirken gezmek mi önemli gerçekten?
 
Bizlerin yapabileceği tedbirleri biliyoruz. Fakat devletinde bu durumda denetimleri arttırması gerekiyor. Hastanelerin çoğu riskli durumda. Kötü hastalıkları olan ve düzenli tedavi görme zorunluluğu olan hastalar var. Her şehirde bu sıkıntının bu sorunun yaşanmaması gerekli. Umarım bu vaka sayıları göz önüne alınarak denetimler daha da artar. Her şey artık düzene girer herkes bu ciddiyetin farkına varır ve umarım farkına vardığında hiçbir şey için geç olmaz. 
 
Nice sağlıklı günlere...